Praktijkvoorbeelden
“Ik wil graag jonge mensen iets leren, inspireren, motiveren, begeleiden en/of coachen in een vorm waarbij grenzen verlegd kunnen worden en er persoonlijke ruimte is om te experimenteren”.
Als topsporter weet je vaak precies wat je wil en waarvoor je het doet, maar daarbuiten is er nog zoveel meer. Waar ligt je passie buiten de topsport? Wie wil je zijn? Wat wil je doen? Je hebt gewoon handvatten nodig als je talent bent. Niet alleen voor nu, maar ook voor later.
Beachvolleybalster Marloes Wesselink besloot eind 2014 te stoppen met haar topsport-carrière en zich te richten op een maatschappelijke carrière binnen de sport. Ze deed mee aan de eerste editie van het Krachtprogramma!
Een reactie van ons op de coronacrisis en de vertwijfeling die het veroorzaakt bij topsporters om wel of niet door te gaan. Een mooi eerlijk verhaal van roeier en oud-deelnemer aan het Krachtprogramma Mechiel Versluis van de Holland Acht.
Mandy blikt terug: ‘ik had vragen als: wat wil ik? Waar zit de passie en wat past bij mij? Het krachtprogramma dwong mij om hierover na te denken. Ook in mijn keuze nog eenmaal voor de Olympische Spelen te gaan, heeft dit mij enorm geholpen. Regelmatig pak ik er de aantekeningen van toen nog bij.’
Oud-paralympisch atleet Jelmar Bos moest abrupt stoppen met het beoefenen van topsport en wist niet hoe zijn maatschappelijke carrière eruit kwam te zien. Tijdens het Krachtprogramma kreeg hij een beeld hiervan.
Ze won met het Nederlandse team alles wat er te winnen is binnen het korfbal. Toch besluit Marjolijn Kroon (28) in de zomer van 2019 een punt te zetten achter haar topsport carrière om zich te richten op haar maatschappelijke carrière.
Het inzicht van Annette: ‘Geef jezelf de tijd om aan je nieuwe leven te wennen. Het ineens niet meer hoeven kan een grote impact op je hebben. Het is dan extra fijn om dit met gelijkgestemden te kunnen bespreken zoals bij de Sportmaatschappij.’
Badmintonspeler Jorrit de Ruiter wilde na de stop van zijn internationale carrière de stap naar zijn maatschappelijke carrière maken, maar miste hiervoor de begeleiding. Na het volgen van het Krachtprogramma heeft hij een pad kunnen uitstippelen om hiermee zijn doelen te bereiken.
Moniek Nijhuis zat er even helemaal doorheen na haar zwemcarriere. Ze meldde zich aan voor het Krachtprogramma en begon haar zoektocht. Ze vond haar draai bij Energy Up, een start-up die mensen wil laten groeien in hun werk via o.a. energizers. En ondanks dat ze er even klaar mee was, zwemt ze af en toe weer.
Oranje Leeuwin Sari Van Veenendaal kreeg een kijkje in de keuken van ING. “Omdat ze onze sponsor zijn, maar ook om te zien hoe het werkt. Dat staat ver van me af.” Dat binnen kijken bij bedrijven is een belangrijk onderdeel van de begeleiding vanuit De SportMaatschappij.
Er kwam een einde aan de topsportcarrière van Esra Tromp: “ik had geen idee welke kant ik op moest gaan”
Sporttalent Zhen Bontan kreeg steeds minder nieuwe input van de mensen om haar heen in de golfsport. Ze was opzoek naar andere meningen en meldde zich aan voor het programma van Talent Centraal.
Topzeilster Mandy Mulder had geen idee waar ze met zoveel passie en energie voor kon leven naast het zeilen. Ze meldde zich aan voor het Krachtprogramma en had echte ‘eye-openers’.
Sporttalent Tessa Neefjes focuste zich te veel op haar einddoelen in plaats van het proces ernaartoe. Ze heeft bij Talent Centraal geleerd dit wel te doen en geniet nu meer.
“Juist als talent sta je vaak voor grotere uitdagingen dan later in je carrière. Het is dan superbelangrijk dat je grotendeels weet wat je wilt bereiken, wat je daarvoor wilt doen en hoe je dat wilt doen.” Oud-topvoetbalster en Talent Centraal Coach Leonne Stentler
“We trainen, oefenen, hebben heel veel stress en geven alles op voor datgene en datgene moet er op één bepaald moment uitkomen. Of je nou schaatser, trompettist of acteur bent, eigenlijk is dit wat we doen. Het moet er op één moment uitkomen.” Muziektalent Hans de Munnik
Basketbaltalent Sake Hoogsteden heeft zijn doelen voor ogen. Om deze doelen te bereiken focust hij zich nu volledig op het basketbal en heeft hij zijn opleiding fysiotherapie tijdelijk stilgelegd. Talent Centraal gaf hem inzicht in wat hij wilde en hoe hij het beste zijn doelen kon bereiken.
Oud-tophockeyster Jacky Schoenaker was bekend in de wereld van topsport, maar moest op zoek naar wie ze was in het bedrijfsleven.
“Ik kan nu onafhankelijk van iedereen mijn talent sturen en mijn eigen weg hierin vinden” Muziektalent Florian Verweij
“Aangezien je als jeugdsporter je voor een groot deel van je leven hebt gefocust op je sport, is het belangrijk dat je wanneer je volwassen bent je na gaat denken over wat je wilt in het leven en in je carrière.” Oud-voetballer Abel Tamata
De Sportmaatschappij als 'vangnet' voor (oud)volleyballers richting hun tweede carrière.
Renate Jansen stapt in het landelijke projectteam OldStars walking football bij het Nationaal Ouderenfonds om ervaring op te doen!
Loes Adegeest fietst en schaatst richting de Olympische zomer- én winterspelen. Het delen van ervaringen met andere talenten helpt om haar doelen te bereiken.
Hoe het maken van kunst je soms dichter bij jezelf kan brengen
Merijn Oerlemans gaat zijn grote droom bereiken: namelijk de Revue van André van Duin nieuw leven inblazen
Nathalie Petersen stopte met dansen en gooide het roer om! Welke stappen nam ze?