Na je topsportcarrière opnieuw je energie vinden

door: Nelleke van der Heiden | 17 januari 2019

Moniek Nijhuis krijgt nu energie van ‘energizers’. Lang was dat zwemmen en toen dat eerder dan gedacht ophield, was het even zoeken. Ze klopte aan bij stichting De SportMaatschappij en kreeg daar begeleiding bij haar zoektocht. Ze heeft haar draai inmiddels gevonden bij Energy Up, een start-up die mensen wil laten groeien in hun werk via energizers, inhoudelijke workshops en trajecten. En ondanks dat ze er even klaar mee was, zwemt ze af en toe weer. 

moniek.jpeg

Oud-zwemster Moniek Nijhuis was aan het trainen in Engeland toen ze overbelast raakte. Ze ging weer bij haar ouders wonen om aan haar herstel te werken. Dat verliep moeizaam: Nijhuis had een burn-out te pakken. “Ik wilde wel terugkomen, maar het kostte zo veel moeite. Het herstel verliep ook heel langzaam en op een gegeven moment vroeg ik me af of ik nog wel energie kreeg van het zwemmen. Ik heb er een half jaar voor nodig gehad om te beslissen: wil ik wel of niet stoppen? Toen ik de knoop had doorgehakt, lag alles nog open. Het zwarte gat bestaat echt.”

Identiteit valt weg
Een andere oud-zwemmer wees haar op De SportMaatschappij. Het bleek een schot in de roos. Ze had een leuk gesprek met Sylvia Karres van de stichting en is een traject ingegaan om te ontdekken waar ze energie van krijgt. “En om stappen te zetten naar een nieuw leven. Als het zwemmen wegvalt, valt een groot deel van je identiteit weg. Ik ben blij dat er steeds meer hulp is voor topsporters om een nieuwe maatschappelijke carrière op te bouwen. Je hebt handvatten nodig om je weg weer te vinden.” 

“Gun jezelf de tijd, het is oké als je het nog niet weet. Als je bent gestopt met topsport, valt er iets heel groots weg waar je alles rond plande”
moniek2.jpeg

Helemaal onvoorbereid op een leven na de sport was Nijhuis niet. Ze had de bachelor Economie en Bedrijfskunde gedaan. Tijdens de studie was ze ervan overtuigd dat ze het kon en wilde, nu weet ze niet meer helemaal waarom ze dat toen is gaan doen. Ze voelde er niet dezelfde passie voor die ze voor het zwemmen had. Maar, geeft ze toe, ze trekt nu bij Energy Up wel de administratie en financiën naar zich toe. Dat vindt ze ook leuk om erbij te doen, maar het moet niet haar hoofdtaak zijn. 

Jezelf tijd gunnen
Wat ze wel en niet leuk vindt en waar ze energie van krijgt, voor Nijhuis was het heel belangrijk om voor die zoektocht de tijd te nemen. Dat zou ze andere stoppende topsporters ook mee willen geven. “Gun jezelf de tijd, het is oké als je het nog niet weet. Er valt iets heel groots weg waar je alles rond plande.”

Nijhuis is erg enthousiast over De SportMaatschappij. “Je bent bezig in een groep en dat maakte het voor mij een sterk programma. Waar ik tegenaan liep, dat is iemand anders misschien ook overkomen. Deze persoon kan je dan verder helpen. Het is fijn dat je die reis min of meer samen maakt.” 

Snuffelstage
Met haar interesses die ze bij De Sportmaatschappij ontdekte, keek Nijhuis rond. Bij het oriënteren kwam de oud-zwemster Energy Up tegen. “Toevallig, eigenlijk. Leuk, dacht ik, en ik heb een e-mailtje gestuurd. Het ging inmiddels beter met de burn-out en ik wilde werkervaring opdoen. Ik ben er op gesprek gegaan en nu werk ik er alweer anderhalf jaar.” 

“Ik was een tijd klaar met zwemmen en associeerde het met negativiteit, maar in september heb ik weer gezwommen en wist ik weer waarom ik het fijn vond”

Het begon min of meer als een snuffelstage waarbij ze overal meedraaide en sinds ruim een jaar is ze er in dienst als interne manager. “Ik ben nog steeds wel veel aan het doen en dat moet ik nog meer afkaderen.”

Naast administratie en begeleiden van stagiaires geeft ze sinds kort zelf ook energizers. Daar heeft ze een opleiding voor gevolgd en dat biedt een leuke afwisseling. “Je ziet iets gebeuren met mensen. Ze worden er blij van.” 

moniek3.jpeg

Negativiteit
Nijhuis heeft bij deze start-up opnieuw ontdekt waar ze energie van krijgt. Dat was altijd het zwemmen, tot ze juist bij die sport onmiddellijk in het rood terecht kwam. “Ik was er een tijd klaar mee en associeerde het met negativiteit, maar in september heb ik weer gezwommen en wist ik weer waarom ik het fijn vond. Het is ook meditatief. Ik doe het nu meer voor de beweging, niet om te presteren. Doel is om het weer minimaal één keer per week te doen.” En dan ook zwemcoach worden? “Geen idee. Ik zit nu op de goeie plek. Ik denk dat ik in de toekomst wel de kant van de coaching op wil, maar dat kan binnen en buiten de sport. Misschien word ik wel leefstijlcoach, buiten het bad. Ik geef al wel af en toe zwemclinics aan kleine groepjes, maar ik zie mezelf nog niet continu aan de badrand staan. Ik ambieer dat niet per se. Wie weet ooit.”

De SportMaatschappij
Stichting De SportMaatschappij begeleidt (oud-)topsporters richting persoonlijk en maatschappelijk succes. In de coachprogramma's staat de persoonlijke groei van zowel actieve als oud-topsporters voorop, zodat ze doelgericht keuzes maken, onbezorgd kunnen sporten en op volle kracht de maatschappij instromen. Het Fonds van De SportMaatschappij geeft ze financiële mogelijkheden om hier op een laagdrempelige manier gebruik van te maken.
 
De SportMaatschappij motiveert organisaties en het bedrijfsleven (binnen en buiten de sport) om via het Fonds een inhoudelijke en financiële bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van (oud-)topsporters. Hiermee geven zij topsporters een doorstart na hun sportcarrière en worden zij als supporter onderdeel van een hechte gemeenschap waarin de kracht van topsport centraal staat. Zo helpen topsporters en supporters elkaar verder.

Lees dit artikel op Sport Knowhow XL!