Heb je even tijd om deze blog te lezen?

Timemanagement

Luuk Renema van Helden Media schreef deze blog voor ons talentenprogramma Talent Centraal van ABN AMRO

Timemanagement is zorgen dat je de regie hebt over je tijd in plaats van andersom. Iemand die aan goed timemanagement doet wordt niet geleefd door de dag of zijn/haar agenda.

Binnen Talent Centraal is timemanagement een belangrijk thema omdat we bij Talent Centraal zien dat veel jonge sporters en artiesten heel veel ballen in de lucht moeten houden: studie, werk, sport, privé. Ze steken veel tijd in het beter worden in hun talent, maar moeten aan al die andere dingen ook tijd besteden.

“Er zijn eigenlijk drie belangrijke problemen: afleiding, keuzes maken, prioriteiten stellen”, zegt Eva Koenders. “En in die volgorde.”

Stoorzenders

“In de huidige maatschappij is er ongelofelijk veel afleiding. Voor iedereen, zowel op talentniveau als op corporate niveau, is het lastig om te focussen op één taak. We hebben onze telefoon naast ons liggen die op elk moment af kan gaan. Onze mail staat altijd open. We staan eigenlijk altijd aan. Het is goed om inzicht te krijgen in de stoorzenders die je kunnen afleiden.”

“Het leuke is dat talenten hier soms nog wat beter in zijn dan bijvoorbeeld werkende mensen. Als een sporttalent traint, ligt de telefoon aan de zijkant. Maar als je in een vergadering zit en je hebt je laptop opengeklapt ben je wel gevoelig voor dat ene berichtje wat binnen komt.”

Verantwoordelijk

“Daarnaast is het maken van keuzes moeilijk” vervolgt Eva. “En tegelijkertijd ook belangrijk. Er kan heel veel op een talent afkomen en dat maakt het ook zo moeilijk. We zijn geneigd om ons verantwoordelijk te voelen voor iets, maar is het wel degelijk jouw verantwoordelijkheid?”

Uitstelgedrag

“Ik zeg altijd tegen mensen die ik coach dat als je ‘nee’ zegt tegen iets, dat je tegen iets anders ‘ja’ zegt, bijvoorbeeld je eigen rust of een andere prioriteit. Als je dat bewust doet kun je ook honderd procent voor ervoor gaan, in plaats van alles half doen.”

“Tot slot prioriteiten stellen. Wanneer plan je iets in? Dat hangt uiteindelijk af van de prioriteit dat het heeft. Voor een talent is het best moeilijk om te bepalen of een bepaalde taak direct moet gebeuren of dat het even kan wachten. En kan het daadwerkelijk ook even wachten of stellen we uit omdat we er nog geen zin in hebben? Procrastination noemen we dat met een moeilijk Engels woord: uitstelgedrag.”

Negentig procent van de talenten heeft behoefte aan handvatten om hun leven te structureren

“Om aan de slag te gaan met timemanagement moet je eerst inzicht krijgen in je eigen gedrag”, vertelt Eva. “Maar ook in gewoontes, afleidingen, stoorzenders waar je last van kan hebben. Dat kan van alles zijn: van een telefoon tot een fluitend vogeltje buiten. Als je weet hoe dat voor jou zit, kan dat voor jezelf al een soort rust geven.”

Verschillende typen

Als we het over timemanagement hebben kunnen we een onderscheid maken tussen twee verschillende type mensen:

  1. Deze groep talenten houdt veel ballen in de lucht: ze doen aan school, sport, onderhouden hun sociale contacten, hebben een bijbaantje. Ze moeten echt veel dingen doen. Wat de groep kenmerkt is dat ze gewoon al een hele weekplanning maken. Ze hebben de regie over hun eigen agenda.
  2. Deze groep talenten heeft een flexibele opstelling. Ze kunnen heel veel doen, met minder structuur en vaste afspraken maar hebben wel een deadline nodig om het te doen.

Eva: “Timemanagement is voor iedereen anders. Iedere persoon heeft zijn eigen werkwijze. Er is geen goed of fout. Het is belangrijk om eerst te realiseren welk type persoon jij bent. Op zichzelf zou dat al een bepaalde rust kunnen geven. ”

“Als je inzicht hebt in het gedrag bepalen we daarna wat wel en wat niet voor jou werkt. Werkt iets niet, dan reiken we handvatten aan en helpen we om te kijken welke dingen talenten anders zouden kunnen aanpakken.”

“Een heel specifiek voorbeeld van zo’n handvat is dat we talenten standaard op het eind van de dag een prioriteitenlijstje laten maken voor de volgende dag. Je begint dus niet ’s ochtends met het idee zo van wat zal ik vandaag eens gaan doen. Want zo verspil je productieve tijd. Gemiddeld ben je tijdens je opstarttijd ’s ochtends het meest productief. En dan is het zonde om tijd te verspillen aan het maken van een to do-lijstje.”

“Bovendien voorkom je dat je ’s avonds of ’s nachts in je hoofd gaat malen. Als je het opschrijft haal je het uit je hoofd. Je hoofd is om te denken en niet om dingen te onthouden.”

Belangrijk thema

We zien dat talenten het lastig vinden om al die zaken te combineren. Tijdens ons weekend weg bleek dat negentig procent van de talenten behoefte heeft aan handvatten om hun leven te structureren.

Bij de workshop, die we op 16 juli voor onze talenten organiseren, verwachten we dat iedereen van onze selectie erbij is. Niet omdat het verplicht is, maar omdat het voor alle talenten een belangrijk thema is.

sylvia karresDoelen